Állami és magán egészségügy: hogyan is működik ez?

Amint azzal szinte mindenki tisztában van, Magyarországon ma létezik TB által finanszírozott, és magán orvosi ellátás egyaránt. Sokaknak nem feltétlenül tiszta, hogy ezek milyen viszonyban állnak egymással, és milyen esetben melyiket célszerű választani.

Gyakran merülnek fel olyan kérdések, hogy ha egy vizsgálatot magánban végeztet el valaki, e hivatalosan is ugyanúgy el lesz-e ismerve, mint ha állami kórházban végezték volna, vagy ez csak egy mellékvágány, ami a saját megnyugtatására van. Mikor muszáj az állami utat járni, és mikor választhatjuk a magán utat?

Kiegészítik egymást

Valóság az, hogy a két rendszer remekül megfér egymás mellett, és többnyire mindkettő teljes értékű orvosi ellátásnak minősül.

Mindenkinek a saját döntése, hogy az állami ellátást, vagy a magán ellátást választja. Amiért sokan az állami mellett döntenek, az az, hogy ingyenes, és kvázi mindenkinek jár. A magán mellett pedig általában az szól, hogy jobbak a körülmények, kevesebbet kell várni, és azt az érzetet kelti az emberben, hogy jobban odafigyelnek a problémájára. Természetesen az orvosfüggő, hogy ez mennyire igaz, tény azonban, hogy a magán ellátásért fizetni kell, míg az államiért nem.

Ugyanakkor valószínűleg a magán úton hamarabb jutunk el egy-egy vizsgálatra, nem kell annyit várni, kevesebb a sorban állás. Sokaknak ez a fő okuk arra, hogy nem az állami ellátórendszerre bízzák magukat.

Biztonságosabbnak érezzük a magánt

Mivel közismert egészségügyi nem túl rózsás helyzete, egyre többen vannak, akik inkább fizetnek, de az állami ellátásra nem tartanak igényt. Mint tudjuk, egyre kevesebb az orvos az országban, ez pedig nagyon is meglátszik azon, hogy milyen az állami ellátás minősége. A várakozások a legtöbb helyen folyamatosan hosszabbodnak. Személyes tapasztalat például, hogy van olyan kórház, ahol már arra is heteket kell várni, hogy egyáltalán adjanak egy időpontot ultrahangra. Ezután a vizsgálatra még minimum egy hónapot várakozhat az ember.

Ugye mondanom sem kell, hogy ha valakinek tényleg valami komoly baja van, akkor a hetek, hónapok nagyon sokat számíthatnak? Ezért az, aki megteheti, magánúton vizsgáltatja ki magát.

Nemsokára a magán ellátás sem lesz ilyen gyors

Felfoghatjuk ezt úgy is, hogy a magán ellátás némileg tehermentesíti az állami egészségügyet. A gond csak az, hogy mint az egyre többször látszik, a magán ellátásnak is véges a kapacitása. Most már egyre gyakoribb, hogy magán úton is egy-két hetet azért várni kell egy vizsgálatra, ami még nem a világvége. De ez is növekszik, népszerű orvosoknál gyakori a többhetes várólista. Hosszútávon ez valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy a magán ellátás is túlterhelődik, és ott is ugyanúgy várakozni kell majd.

Hogy mi a megoldás? Több orvos.

Persze ez nem egyszerű. Még most is igen nagymértékű az orvosok elvándorlása, és tulajdonképpen ez adja a probléma gyökerét, hiszen kevesen maradnak Magyarországon, ezt pedig értelemszerűen a magyar ellátórendszer sínyli meg. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy az orvosok számára olyan béreket és életpályamodellt tudjunk biztosítani, amiért megéri nekik Magyarországon elhelyezkedni. Sajnos azonban nagyon úgy tűnik, hogy ez nem igazán tud megvalósulni. Így marad az, hogy örüljön, akinek van pénze, mert hamarabb juthat orvoshoz – még.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Teljesen egyetértek
Nem tudom eldönteni
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

5/5 1 értékelés
1 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 100%
2018-04-01T15:29:09+00:00