Egészségügyi reform, hol vagy?

Évek – ha nem évtizedek – óta halljuk, hogy az egészségügyben is szükség van reformokra. Valahogy mégis olyan, mintha a folyamat nem jutna el a megvalósításig. Hosszasan lehetne ecsetelni a miérteket, de úgy gondolom, ez nem vinne minket közelebb a kivitelezéshez.

Hogyan függ össze az egészség az ország termelésével?

Az egészségre nemcsak személyes, hanem társadalmi szinten is hangsúlyt kell fektetni. Mindez ugyanis gazdasági jelentőséggel bír, hiszen az egészséges emberek hatékonyabbak és többet tudnak dolgozni, ezáltal támogatják az ország termelőképességének növekedését.

Képzeljük csak el a következő, sajnos hétköznapinak számító esetet. Van egy életkor szerint élete teljében lévő férfi, aki magas vérnyomással küzd. Ennek tünetei közé tartozik a fejfájás, a bizonytalan egyensúly, a mellkasi nyomás, a szapora szívverés, illetve a látászavar.

Ha ezeknek csak a fele jelentkezik, már az is jelentősen kibillenti emberünket a komfortból. Ennek következtében képtelen figyelni a munkájára, így nagyobb valószínűséggel hibázik.

A hibának pedig mindig ára van, csak a szakmától függ a konkrét megnyilvánulása. Képzeljük el, mi történik, ha ez egy autószerelővel fordul elő. Egy rossz fékbeállítás komolyabb balesetet okozhat. Egy pénzügyi területen dolgozónál milliós veszteségek merülhetnek fel. Egy orvosnál pedig… életekbe kerülhet.

Nincs mese, reform kell

Ahhoz azonban, hogy minél kevesebb legyen az ilyen és ehhez hasonló eset, elengedhetetlen az egészségügyi reformok bevezetése. Igen ám, de ezek a próbálkozások valahogy újra és újra megbuknak. Addig rendben van a dolog, hogy a programokat szakpolitikusok készítik, de amikor a megvalósításra kerül a sor, akkor előtérbe kerül a haszon és a hatalmi erőviszonyok.

Ezzel pedig teljesen háttérbe szorulnak a hosszú távú célok.

Jelenleg az egyik legnagyobb probléma, hogy minden hiányzik, ami egy jól működő egészségügyi rendszerhez kell. A pénz, a legtöbb helyen a modern eszközök, a helyzetet pedig nehezíti, hogy botrányosan kevés az orvos és az ápoló.

Egy olyan programra lenne szükség, ami mindezt orvosolja. Vagyis emeli a béreket, vonzóbbá teszi az egészségügyi pályát, csökkenti a jelenleg orvosként dolgozók adminisztratív terheit, hogy ezáltal sokkal nagyobb figyelmet tudjanak szentelni a betegek ellátására.

Komplex megoldás szakértői vezetéssel

Sajnos az alapellátást is újra kell építeni (pl. háziorvosi ellátás, szűrővizsgálatok). Néha értetlenül állunk például az olyan helyzetek előtt, amikor feleslegesen kell bent feküdni a kórházban, mert nincs lehetőség az egy napos műtétekre. Arról nem is beszélve, hogy az emberek nagy része a szűrővizsgálatokra sem megy el, mert a munkahelye nem teszi lehetővé…

Igazából nem lenne atomfizika annak megállapítása, mire van szükség. Egy valódi egészségügyi reformra, ami komplex, szakpolitikai konszenzuson alapul és több politikai cikluson átível (nem változik minden egyes kormányváltással).

Lehet, hogy ennek érdekében jobb lenne alaptörvényi szinten meghatározni az alapellátás és szolgáltatás szerepét?

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

5/5 1 értékelés
1 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 100%
2018-04-04T09:18:34+00:00