Én már ma kipukkantanám azok ígéretlufijait, akik 28 éve nem tesznek semmit…

A napokban egy nagyon abszurd hír került elém. Abszurd, magyar szemmel legalábbis. Az történt ugyanis, hogy a kanadai kormány 500 millió dollárból emelné az orvosok fizetését, ők viszont ez ellen petícióban tiltakoznak.

Talán Bödőcs egyik monológja volt, amiben leírta a magyar Kánaánt, amikor a nyugdíjemelés ellen tiltakozó nyugdíjasokat Pick-szalámival verik a lovasrendőrök. Na ilyennek hat ez a hír nekem.

Egyébként egy állami kórházban dolgozó kanadai orvos bruttó 5,5 millió forintnak megfelelő összeget keres. Egy pályakezdő nővér nagyjából egymilliót. Igen, havonta.

Összehasonlításul: a Fidesz-közeli Magyar Idők hatalmas sikerként kommunikálta nemrég, hogy “jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések”, mert 31 ezer forinttal többet keresnek az egészségügyi dolgozók, mint tavaly. Ami ugye szintén egy büdösnagy hazugság, mert tudjuk, hogy a “béremelés” sokaknál egyenesen csökkenést jelentett.

Egy magyar orvos bruttó bére nagyjából 380 ezer forint.

Csak hogy tisztázzuk: ő az, aki még nem ment külföldre többször ennyit keresni, aki a létszámhiány dacára viszi a sürgősségi műszakot, aki adott esetben megmenti az életedet.

És ők azok, akiket a rendszerváltás óta minden kormány cselédnek nézett. Ennek látjuk most az eredményét: nincsenek háziorvosok, gyerekorvosok, sürgősségi szakorvosok. Illetve, vannak – külföldön.

A Fidesz százmilliárdokat költ a presztízsberuházásokra, plakátolásra, arra, hogy minden héten más nagy ellenféllel – Brüsszel, Soros, ENSZ, Vona és már ki tudja, ki nem – riogasson. Ebből az összegből már meg lehetett volna teremteni az egészségügyi reform alapjait. Vagy legalább megfelelő eszközöket biztosítani a kórházaknak, ha mást nem…

Talán azt mondod, demagógia azt méregetni, hogy a plakátkampányok vagy éppen stadionok árából mennyi CT, MRI gépet lehetett volna vásárolni, hány kórházat felújítani.

De tegyük fel, hogy van egy ismerősöd, aki devizakárosult. Nem keres rosszul, sőt, helyreállította az életét a válság óta és sikeres. De nem fizeti a törlesztést így sem, inkább vesz magának egy sportkocsit. És amikor a bank elviszi a házat, még akkor is tagadja, hogy baj volt.

Az állam ugyanezt csinálja lassan három évtizede, csak éppen milliók életével játszik.

Én nem engednék kormányra jutni még egyszer olyan pártot, amely már többször vezette az országot, és bizonyította: a problémákat inkább söpri a szőnyeg alá, inkább tereli el róluk a figyelmet folyamatos propagandával, mint hogy foglalkozzon velük.

Elhiszem, tudom, hogy a határvédelem fontos, de ahelyett, hogy miközben a kormány migránsokkal pakolja tele az országot, naponta ezrek várnak 10-18 órákat a sürgősségi osztályokon. Sőt, 65 év alatt minden második-harmadik ember úgy hal meg, hogy az megelőzhető lett volna – csak éppen a leépített rendszer még a tűzoltásra is nehezen képes.

Olyan párt számomra már nem lehet hiteles, aki legalábbis annyira nem tekinti fontosnak az egészségügyet, hogy minisztériumi szinten foglalkozzon vele, és ne azt ígérgesse, hogy azonnal rendbe rak mindent, hanem akár több cikluson átívelő, részletes programot adjon.

Ez ma a Jobbik. Ők azok, akik nem csak visszaállítanák a minisztériumot, de a presztízsberuházások pénzeit azonnal a modernizálásba, az egészségügy helyreállításába csatornáznák át.

Ők azok, akik tudják, hogy az orvosokat nem tudjuk azonnal pótolni, ezért a külföldön dolgozókat egy új életpálya-modellel, javított körülményekkel, akár ösztöndíjjal kell hazahívni. Náluk olvashatjuk azt is, hogy a gyógyszerárakat nem egyszerűen csökkentik, de a legalacsonyabb jövedelműeknek és a nyugdíjasoknak kártyát adnának, amivel enyhíthetők egészségügyi terheik – ami egy olyan, magára régóta várató koncepció, amihez hasonlóval senki sem állt elő.

A hálapénzt sem egyszerűen büntetéssel, tiltással számolnák fel, amiről egyébként is tudjuk, hogy hatástalan – hanem folyamatos béremeléssel, hogy a magyar orvosokat is annyira megbecsüljük végre, mint azt Nyugaton teszik.

Nem csupán az elmúlt 8, hanem 28 év után őszintén azt kell mondjam: azoknak még egy esélyt nem adok, akiktől ígéretekre futotta csak, cselekvésre aztán sohasem.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Teljesen egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

3.4/5 8 értékelés
8 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
25% 0% 25% 12.5% 37.5%
2018-03-17T15:48:40+00:00