Megmentene téged egy kezdő árufeltöltő?

A kormány emelne a mentősök fizetésén, de ennek nem mindenki örül. Különösen nem a mentősök. Na de miért? Mert 8%-kal több bér nem javít érdemben a helyzetükön. Igen, ennyire rosszul mennek a dolgok.

A kormány nevében Balogh Zoltán humánminiszter jelentette be nemrég, hogy a mentősök 2018 év végére tervezett 8%-os béremelését előhozzák.

A mentősök viszont nem repesnek az örömtől, joggal. Egyrészt: egy sor olyan méltánytalanságot tapasztalnak, amit az egyszeri kis emelés nem kompenzál.

Másrészt: új bértábla kellene, ez eddig sem volt vitás. Ha valami nem változik, akár sztrájk is jöhet, mondják.

Hogy mennyire arcpirítóan kevés a mentősök fizetése?

Biztosan találkoztál már azzal, amikor egy multi, többnyire egy-egy élelmiszerlánc közzéteszi a náluk elérhető fizetéseket. Szokott ám ilyenkor országos felháborodás lenni, nem is alaptalanul. Ilyenkor láthatja csak feketén-fehéren az egyszeri egészségügyi dolgozó vagy az évtizedek óta tanító egyetemi tanár, hogy árufeltöltőként, eladó-pénztárosként mennyivel többet vihetne haza. Aztán a kezdeti (jogos) felháborodás elszáll, és marad, ami addig volt: a fáradhatatlan munka szinte a semmiért.

De nézzük a számokat: a diplomás, sok éves tapasztalattal rendelkező mentőápoló 165 400 Ft-ot keres, írja az Index az egészségügyi szakszervezet információi alapján. A Napi.hu áruházláncok fizetéseit összefoglaló táblázata alapján ennél még egy kezdő árufeltöltőnek is több jár, bruttó 192 000 Ft, úgy, hogy erre még a cafeteria is rájön. A mentősfizetés alig haladja meg a szakmai minimumbért, ennél lejjebb már nem lehetne menni.

A mentősök elképesztő dolgokról számolnak be: a frissen kezdett dolgozó fizetése megegyezik azzal, aki 15-20 éve is mentőzik. Gyakran a munkaruhájuk cseréjéről is maguknak kell gondoskodniuk, szerény fizetésükből kigazdálkodva az ehhez szükséges összeget. Van, akinek kiszámíthatatlanul, távollét díj és étkezési hozzájárulás nélkül kell mentőznie ott, ahová vezénylik. Nem ritkán saját maguk viszik a bútorokat (!) is a mentőállomásra, hogy egyáltalán pihenni tudjanak.

És ami a legsiralmasabb, míg a régi mentősöket legalább a hivatástudat vezérli, az újakat nem ritkán csak annyi, hogy bejelentett állásról van szó, ahol a szabadnapok beosztása miatt könnyű másodállást vállalni.

Az Országos Mentőszolgálat úgy becsüli, az állomány 90%-a (!) dolgozik még valahol a mentőzés mellett. A Népszava egy olyan somogyi mentősről számol be, aki szabadidejében egy villanyszerelő mellett is dolgozik, hogy kifizesse a csekkeket és enni adjon gyermekeinek. Ilyen fizetések mellett egyiküket sem ítélhetjük el egyértelműen, de te biztonságban éreznéd magad egy olyan mentőssel, aki 24 órája nem pihent?

Most őszintén, lehet ilyen kimerülten, ilyen felelősségteljes munkát végezni, életet menteni? Most már biztosan jobban érted, miért olyan bosszantó ez az kis odadobott béremelés, minimális pozitívuma mellett.

Kampányfogásnak és tűzoltásnak talán nem rossz – de az átfogó reform megint elmarad.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

5/5 1 értékelés
1 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 100%
2018-03-09T20:37:53+00:00