Mennyit költ az egészségére a magyar ember?

Még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon az egészségmegőrzés, a magyarok zöme addig nem költ az egészségére, amíg nem feltétlenül muszáj.

A magyarok nem túl fényes egészségügyi állapota gyakorlatilag közismert a lakosság körében, ennek ellenére nem igazán látszik hatalmas törekvés az emberek részéről a változtatásra. Továbbra is általánosan jellemző, hogy sokan élnek káros szenvedélyekkel, elterjedt az egészségtelen táplálkozás, ellenben mozgás tekintetében nem vagyunk túl aktívak.

Az ugyanakkor, hogy mennyit költünk az egészségünkre, teljesen más kérdés, főleg azért, mert több szempontból is lehet vizsgálni.

Mi számít az egészségre való költésnek?

Tágabb értelemben véve ide tartozhat például egy konditerem bérlet ára is, hiszen a rendszeres mozgás fontos az egészségmegőrzés szempontjából. De érthetjük ezalatt azt, hogy például több pénzt szánunk élelmiszerre, és megvesszük a drágább, de egészségesebb ételeket, alapanyagokat.

Szűkebb értelemben mondhatjuk, hogy az egészségre való költésnek az számít, ha például gyógyszert veszünk, valamilyen orvosi szolgáltatást magánban intézünk, és fizetünk érte. Ide tartozhat esetleg a vitaminok vásárlása és szedése, gyógyászati segédeszközök (nyakmerevítő, gyógypapucs), gyógyteák, méregtelenítő folyadékok, szemüvegek stb. beszerzése.

Elég sokféleképpen értelmezhető tehát, hogy mennyit költünk az egészségünkre.

Jellemzően csak akkor költünk, ha már muszáj

A lakosság kevésbé egészségtudatos életmódjára jellemző, hogy leginkább csak akkor költenek az egészségükre, amikor valamiért muszáj. Jó példa erre a rendszeres fogászati ellenőrzések elmulasztása: a többség akkor szánja rá magát, hogy elmenjen fogorvoshoz, ha fájdalmat érez. Nagyon sokféle ingyenes, vagy minimális költséggel járó szűrővizsgálat érhető el, ennek ellenére sokan ezeket is elmulasztják.

Jellemző ugyanakkor, hogy ha az ember valamilyen problémát észlel, és kénytelen orvoshoz fordulni, aki megteheti, szívesebben megy magánrendelésre. Ez valószínűleg a jelentősen rövidebb várakozási idő miatt van így, illetve abban is többen reménykednek, hogy színvonalasabb ellátást kapnak a pénzükért. Elnézve az egészségügyben általánosan jelenlévő orvoshiányt, az eszközök hiányát, hiányos felszereltséget, ez sajnos egyáltalán nem alaptalan. Az egészségügyi kiadásokat ugyanakkor jelentősen megdobja a magánorvoshoz való ragaszkodás.

Ami a gyógyszereket illeti, országos szinten a 18 és 60 év közötti lakosság fejenként körülbelül 4500 forintot költ gyógyszerre. Ebben persze benne vannak azok, akiknek valamilyen krónikus betegség miatt állandóan szükségük van (adott esetben drága) gyógyszerekre, és azok is, akik legfeljebb alkalmanként kapnak be egy fájdalomcsillapítót fejfájásra – nyilvánvalóan igen nagy a szórás az egyes embereket nézve.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

0/5 0 értékelés
0 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 0%
2018-03-18T20:37:29+00:00