Nem akarsz rákos lenni? Termeld meg magadnak az élelmiszert!

Miért dönt úgy egy sebész orvos, hogy hátat fordítva az állásának, elköltözik a semmi közepére, és állatokat tenyészt, amiből saját készítésű élelmiszereket állít elő? Nos, talán azért, mert sebészként elég gyakran szembesült a bolti élelmiszerek fogyasztásának következményeivel: bélrákkal és más betegségekkel, amik jó része elkerülhető lenne a megfelelő minőségű élelmiszerek fogyasztásával.

A szóban forgó orvos dr. Patay Gábor, aki sebészként sokszor látott a műtőasztalon olyan betegeket, akiket nagy arányban a nem megfelelő élelmiszerek sodortak oda. Éppen ezért úgy döntött, ő jobban figyel saját és családja étkezésére, és szeretné maguknak megtermelni, amit megesznek. Mivel azonban ez ilyen kis szinten nem igazán térül meg, létrehozta az önfenntartó birtokot, a Cservölgy Majort.

A fenntartást azok a csatlakozó családok biztosítják, akik rendszeres díj (és kezdetben egy saját kecske) ellenében termékeket kapnak a birtokról. A kecske a kezdeti lépés, de később bármely ághoz csatlakozhatnak, így lehet szert tenni húsra, tojásra, tejre, sajtra, tejtermékekre, de cserekereskedelem útján zöldségre is. A birtokot folyamatosan fejlesztik és egyéb szolgáltatások bevezetését és fejlesztését is tervezik.

De mi is a gond a bolti élelmiszerekkel?

Röviden, az antibiotikum és a vegyszerek. Az állattenyésztés során bevett gyakorlat, hogy a beteg állatokat antibiotikumokkal kezelik. A probléma, hogy ez bekerül az állat húsába, ha pedig mi elfogyasztjuk azt, akkor a mi szervezetünkbe is.

Ha antibiotikummal fertőzött ételeket eszünk, azzal kipusztítjuk a szervezetünkből a jó baktériumokat is, amik a testünkben zajló biokémiai reakciók jelentős részét végzik. Ezeket nem lehet probiotikumokkal pótolni.

További probléma, hogy az antibiotikummal kezelt állatok trágyája bekerül a földbe, így pedig a zöldségekbe és gyümölcsökbe is felszívódhatnak, ezért már nem csak a hússal vihetjük be a szervezetünkbe az antibiotikumot. Ezek fogyasztása miatt rezisztencia alakulhat ki, ami azt eredményezi, hogy az antibiotikummal jelenleg gyógyítható betegségek válnak gyógyíthatatlanná.

Nem a kalória a lényeg

Dr. Patay Gábor hozzátette, az egészséges táplálkozás nem sok köze van ahhoz, hogy hány kalóriát viszünk be. Az emberek nagy részének téves képe van arról, hogy mi is az egészséges táplálkozás, ugyanis ennek leginkább az lenne a lényege, hogy tudjuk, honnan jön az élelmiszer. Ennek napjainkban leginkább az a módja, hogy megtermeljük magunknak – ahogy teszi ezt a doktor is, ezzel elkerülve a mesterséges anyagokkal teli élelmiszereket, és a fogyasztásukból adódó következményeket.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

5/5 1 értékelés
1 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 100%
2018-04-02T18:28:12+00:00